Osztályozó: Szűkül a riválisok köre, több megye is kimaradhat

A Kecskeméti LC már biztos bajnokként, licenccel a birtokában várhatja a szezon végét, azonban továbbra is kérdéses, kell-e osztályozót játszania csapatunknak az NBIII-ért. Mivel már csak két hét maradt hátra a bajnokságokból, többször térképezzük fel, miként néz ki az aranycsata a többi megyében.

klc

12 bajnok már megvan, mind feljuthatnak

A bajnokok köre folyamatosan bővül itt a hajrában, több megyében – így Bács-Kiskunban is – már hetekkel ezelőtt eldőlt az arany sorsa. A 20 negyedosztályú bajnokságból 12-ben már bajnokot avattak, ezeknek a csapatoknak kivétel nélkül meg is van az NBIII-as licence. Ezen a hétvégén a Nagykanizsa, az Eger és a REAC biztosította be elsőségét, a többieknek ez már korábban sikerült.

Már bajnokok és van licencük (12 csapat):

Kecskemét, Pécsvárad, Méhkerék, REAC, Eger, Szajol, Komárom, Salgótarján, Nagyatád, Sényő, Sárvár, Nagykanizsa

Három megye csapat nélkül maradhat

Három megyében nagyon érdekes a helyzet, ugyanis olyan csapat vezeti a tabellát, mely semmiképpen sem juthat fel licenc hiányában. Amennyiben ilyen klubok végeznek az élen, úgy a mögöttük lévők nem indulhatnak helyettük, így automatikusan 17-re csökkenhet a feljutásra jogosultak száma, ha a helyzet sehol sem változik.

Csongrádban történhet ez meg a legnagyobb eséllyel, mivel az egyetlen licenccel rendelkező klub, a Csongrádi TSE kikapott. Hátrányuk 5 pont az Algyővel szemben, melynek nincs indulási joga, de ugyanez a helyzet a második helyen álló Tiszaszigettel is. Két kör maradt a hátra, a listavezetőnek elég egy meccset nyerni (még a sereghajtóval is játszanak), hogy biztosan beérhetetlenek legyenek a Csongrádnak.

1. Algyő 59 pont (nincs licence) 2. Tiszasziget 56 pont (nincs licence) 3. Csongrádi TSE 54 pont

Tolnában rendkívül szoros a bajnokság, gyakorlatilag senki sem tud kiemelkedni a mezőnyből. A listavezető Dombóvár mögött négy csapatnak is van indulási joga, de nem tudták kihasználni, hogy a veretlen listavezető két döntetlent is játszott a héten. A DFC-nek kettő pont az előnye két körrel a vége előtt, a Dunaföldvár már matematikailag is kiesett a versenyből.

1. Dombóvár 50 pont (nincs licence) 2. Tolna 48 pont 3. Bonyhád 47 pont 4. Majosi SE 45 pont

Veszprémben egyetlen hét alatt állt feje tetejére a világ, hiszen a Balatonfüred biztos befutónak tűnt. A BFC-től először egy eltiltott játékos jogosulatlan játéka miatt elvette egy korábbi győzelmét a versenybizottság, ami mellé egy büntetőpont is társult, majd a hosszú hétvégén két bajnokit is elvesztettek, a pünkösdit éppen a rivális Úrkút otthonában, akik így beelőzték őket. A helyzet pikantériája szintén az, hogy az Úrkútnak nincs licence, és már csak két kör van hátra!

1. Úrkút 73 pont (nincs licence) 2. Balatonfüred 71 pont

Néhány megyében az utolsó forduló dönthet

A maradék öt megyében annyival egyszerűbb a helyzet, hogy az aranyra esélyes csapatok fel is juthatnak, itt azonban sok helyen az utolsó kör hozhat csak döntést a papírforma alapján.

Van azért kivétel is, hiszen Hajdú-Biharban a Hajdúböszörmény sorsa saját kezében van, amennyiben nyernek, úgy a rivális DVSC II. elleni utolsó bajnoki már tét nélküli számukra.

1. Hajdúböszörmény 81 pont 2. DVSC II. 76 pont

Hasonló helyzetben van Pest megyében a Taksony is, mely legközelebb a sereghajtó, még nyeretlen Sülysáp vendége lesz. Győzelmükkel ők is lezárhatják az aranycsatát, ráadásul nekik még van egy elhalasztott meccsük is.

1. Taksony 59 pont (25 meccs) 2. Dabas-Gyón 55 pont (26 meccs)

Győr-Moson-Sopron megye két csapatról szólt, itt a Ménfőcsanak áll nyerésre, akiknek ugyan nehezebbnek tűnik a sorsolása, de négy pont is elég az első hely megtartásához.

1. Ménfőcsanak 78 pont 2. Lipót 75 pont

Fejér megyében még többen is esélyesek, a gárdonyiak alapvetően jó pozícióból várhatják utolsó meccseiket, de bármi megtörténhet. A Mór egy meccsel kevesebbet játszott, emellett a listavezetővel is találkoznak még.

1. Gárdony 56 pont 2. Ikarus-Maroshegy 53 pont 3. Bicske 53 pont 4. Mór 52 pont

A Mórnak három, a többieknek két meccse maradt.

Borsodban az utolsó körre maradhatnak az igazán feszült pillanatok, ugyanis a listavezető Sajóbábony és a második Felsőzsolca egymás ellen zár. Utóbbira már ezen a héten is egy kisebb „kupadöntő” vár, hiszen ha kikapnának a harmadik Ózd vendégeként, akkor Sajóbábony egy hazai sikerrel bajnok lehet.

1. Sajóbábony 71 pont 2. Felsőzsolca 70 pont

Fontos továbbra is hangsúlyozni, hogy a licenccel rendelkező bajnokoknak még nyilatkoznia kell arról, hogy valóban vállalni akarják-e az NBIII-as bajnokságot, illetve szükség esetén az osztályozót. A korábbi években is több példa volt arra, hogy visszaléptek csapatok a megmérettetéstől. Erre a szezon végén kapunk választ.

Szerző: Nyitray András