A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

A Szív Napja 2021: Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén is csatlakozik az UEFA társadalmi felelősségvállalás programjának részeként a szeptember 29-i „World Heart Day” kampánysorozatához. Ez a program arra hivatott, hogy felhívja a sportszerető közvélemény figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára, illetve a hirtelen szívhalál megelőzésének lehetőségére.

A nyári labdarúgó Európa-bajnokság egyik legemlékezetesebb és legmegrázóbb jelenetsora volt, amikor a 29 éves dán középpályás, Christian Eriksen a dán-finn mérkőzés 43. percében mindenféle előzmény nélkül összeesett. Az egész világ láthatta, hogy a baj szinte a semmiből érkezhet. Eriksennek szerencséje volt, mert Simon Kjaer a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitánya azonnal megkezdte Christian szakszerű újraélesztését, gyakorlatilag megmentve ezzel csapattársa életét. Az orvosi stáb még a pályán újraélesztette Eriksent, akinek a koppenhágai kórházban stabilizálódott az állapota. A dán válogatott orvosa, Morten Boesen egy sajtótájékoztatón arról beszélt: Eriksent a klinikai halál állapotából hozták vissza, miután szívmegállás lépett fel nála. Eriksen Hat napot töltött bent a kórházban, szívritmusszabályozót kapott, majd hazatért. Azóta számos újabb orvosi vizsgálaton esett át, hogy kiderítsék szívmegállásának okát. Egyelőre nem tudni, hogy folytathatja-e a pályafutását.

A Szív Napja alkalmából dr. Szelíd Zsolt az UEFA és az MLSZ Orvosi Bizottságának tagja, a Testnevelési Egyetem és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus szakorvosa osztotta meg gondolatait az mlsz.hu-val:

„A legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra is, hogy együtt szurkolhassunk! Ha valaki rosszul érzi magát, vagy látjuk hogy rosszul van, azonnal szóljunk egy szervezőnek! A stadionban biztonságban vagyunk, vigyáz ránk a mentőszolgálat.  Eriksen példája megmutatta, hogy itt a legnagyobb bajban is azonnal van segítség! Bátran használjuk a stadionban kihelyezett kézfertőtlenítőket, mert azok a saját és idősebb hozzátartozóink biztonságát szolgálják! Lehetőleg a stadion nyitott részein tartózkodjunk, ott együnk és igyunk, ahol mozog a levegő, hogy ne legyen esélye a vírusnak! Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”

Szerző: KTE/kecskemetite.hu

Média partnerek
Támogatók