A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

Bemutatjuk ellenfeleinket: Sturm Graz

A pénteki két edzést követően, szombaton dupla edzőmeccsek következnek Belekben. Elsőként magyar idő szerint 9:00-os kezdéssel az osztrák Sturm Graz lesz az ellenfelünk.

A Sturm Graz kifejezetten nagy hagyományokkal rendelkező klub Ausztriában, az 1909-es alapítású egyesület 3-szor volt bajnok, illetve 6-szor kupagyőztes. Emellé összesen 12 ezüstérmük van a két sorozatban, tehát rendre fontos tényezői a ligának, az utóbbi két bajnoki szezont is másodikként zárták a rendszeresen BL-csoportkörben futballozó, magyar szemmel is jól ismert Salzburg mögött. Noha Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter egykori klubja régóta uralja az osztrák labdarúgást, a Sturm nem kis bravúrral búcsúztatta riválisát a kupában, ezt követően pedig meg is nyerte a sorozatot 2023-ban. Öt év után nyertek így újabb trófeát, akkor is a kupát gyűjtötték be. Idén sem megy rosszul nekik, ott vannak a Salzburg sarkában, csupán kettő ponttal lemaradva a címvédőtől a bajnokságban.

A Sturm a nemzetközi porondon is rendszeres résztvevő. 1994-2002-ig két bajnoki címet és három kupagyőzelmet ünnepeltek Ivica Osim vezetésével, zsinórban háromszor – mindmáig utoljára – a Bajnokok Ligája csoportkörben is ott voltak. Ennek az időszakának magyar vonatkozása is van egyébként, hiszen Korsós György és Szabics Imre is 1999-ben igazolt a Sturmhoz, így a BL-ben is ott voltak az együttessel. Bár akkor csak ezüstérmekig jutottak a bajnokságban és a kupában egyaránt, Szabicsnak visszatérése után, 2011-ben összejött a bajnoki cím, s végül a Sturm színeiben vonult vissza játékosként 2013-ban.

Bár azóta az elitsorozatban nem tudtak ilyen magaságokba eljutni, az Európa Ligában ez többször is sikerült, ebben a szezonban volt erre ötödjére példa. Miután csoportja harmadik helyén végzett a Sturm, tavasszal az Európa Konferencia Ligában jön a folytatás, a Slovan lesz majd az ellenfelük.

Keretük összértéke közel 55 millió eurót ér, ebből a 22 esztendős Alexander Prass egymaga 8 millióra van taksálva. Topcsapatként nem meglepő módon sok a légiós is, szlovén, spanyol, skót, cseh, belga és több afrikai játékos is szerepel náluk. A csapat vezetőedzője a 46 esztendős Christian Ilzer, aki 2020 nyarán lett kinevezve.

A szombati edzőmeccs helyi idő szerint 11:00-kor, magyar idő szerint 9:00-kor kezdődik.

Szerző: KTE/kecskemetite.hu (fotó: SK Sturm Graz facebook)

Média partnerek
Támogatók