A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

Nem kíméli a kapusokat Trepák Attila

A felkészülés során lehet igazán megalapozni egy szezon sikereit, éppen ezért nehéz, de igen fontos napokat és heteket kell most sikerrel vennie a játékosoknak. A kapusok szempontjából sem mindegy, hogyan sikerül ilyenkor munka, milyen formát mutatnak, hiszen bizalmi posztról lévén szó, itt variálnak legkevésbé az edzők a bajnokság során. Trepák Attila kapusedzőt kérdeztük, hogyan is néz ki egy téli felkészülés a kapusok számára.

A kapusoknál is biztosan van egy megtervezett munka erre az időszakra, hogyan szoktad ezt felépíteni?

Az első két hét mindig egy állóképességi munkáról szól a felkészülésben. Ezt követően nálam kifejezetten a láberő fejlesztésről, majd a dinamikus láberőről szól egy-egy hét. Az ötödik és a hatodik hétben jutunk el a frissítéshez, ahhoz a munkához, ami már a bajnoki ritmusban zajlik. Négy hét tehát igen kemény ebben az időszakban, az utolsó kettő a hangolódásról szól, ezért is jó ez a 6 hetes felkészülési ciklus.

A kapusok alapvetően is nagyrészt külön dolgoznak a csapattól, de mennyi az eltérés a mezőnyjátékosok felkészüléséhez képest most?

Az edzés második része zajlik mindig együtt a csapattal, de valamilyen szinten természetesen különbözik a mi munkánk. A felkészülési meccseken a mezőnyjátékosok terhelése azért picit nagyobb, mint a kapusoké, ezért én a meccsek előtt és után sem tartok ebben az időszakban könnyeb edzéseket. Ezen kívül azért óriási eltérés nincsen, hasonló periodizáció szerint zajlik a munka.

A felkészülési időszakra a játékosok azért mindig úgy tekintenek, hogy tiszta lappal indulhat egy új időszak, itt tudnak esetleg helyet követelni maguknak, ha jól dolgoznak és jó formában vannak. A kapusok esetében ez még nehezebb, hiszen bizalmi posztról van szó, ritkábban cserélnek az edzők. Mennyire kell ilyenkor a lelkekkel is foglalkoznod?

Nyilvánvalóan kell foglalkozni a lelkekkel is, illetve beszélgetéseket tartani. Az értékelés alapját azért mindig megadja az, hogy miként sikerült az előző félév, ez egy fontos kiindulópont. Legalább ilyen fontos az is, hogy a következő félszezon előtt azt is tudják, hogy mit várunk tőlük. Ez már megtörtént szóban is írásban is egyébként feléjük. Mindenki tiszta lappal indul, de ahogy mondtam, jelenthet előnyt, hogy milyen időszak van egy-egy játékos mögött. Nem mindegy persze az sem, hogy a téli edzőmeccseken milyen teljesítményt nyújtanak, hiszen ez is adhat egy képet számunkra ahhoz, hogy kivel is kezdjük a bajnokságot.

Három kapussal dolgozol, név szerint Mészáros Dáviddal, Lékai Somával, illetve a KLC-ben védő, de javarészt veletek készülő Berta Csabával. Milyenek az eddigi tapasztalatid?

Most is csak azt mondhatom, hogy ahogy nyár óta folyamatosan, úgy most is maximálisan beleállnak a munkába. Fiatal kapusokról beszélünk, hiszen Mészáros Dávid 21, Lékai Soma 25, Berta Csaba 19 éves, de a szorgalom mellett az is nagyon pozitív, hogy folyamatosan azt érzem rajtuk, hogy fejlődni akarnak. Vevők arra a munkamorálra, amit képviselek, hogy a bajnoki hetekre is megfelelő formában legyenek. Tudom, hogy néha egy kicsit nekik sok is a munka, beszélgettünk már erről is, de mindig úgy van összeállítva a hét, hogy a felkészülés végére kell nekik top állapotban lenniük. Az eleje most erősebb, de hétvégén azért mindig kielégítő állapotban tudnak a kapuba állni. Koncentráltak, jól dolgoznak, készülnek az edzésekre. Pozitív az összkép, elégedett vagyok velük.

Szerző: KTE/kecskemetite.hu

Média partnerek
Támogatók