A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

Szabó István: A filozófiám nem változott

Szabó István nyáron tért vissza klubunkhoz, és az őszi szezonban csapatával kitűnően szerepelt a Merkantil Bank Ligában. Vezetőedzőnk szerint hullámvölgy nélkül csinálta végig ezt a félévet az együttes, melyre mindenki maximálisan büszke lehet. Filozófiája nem változott, tavasszal is mindig csak a következő mérkőzés lesz a legfontosabb számukra.

– Azt gondolom, hogy volt ideje leülepednie már az élményeknek a budaörsi évzáró után, hiszen gyakran említed a bajnokik lefújása után is, hogy nehéz azonnal átfogóan értékelni mindent. Ha az őszt kellene, akkor hogyan tekintenél vissza?

– Június 1-től kell néznünk az őszi szezont, hiszen onnantól indult tulajdonképpen a közös munka. Akkor kerültek napirendre azok a pontok, melyek a csapatépítést meghatározták, megálmodott stílusjegyek mentén hoztunk megfelelő játékosokat is. Összesen hat és fél hét volt a közös munka, ekkor már láttuk, hogy karakteres csapatunk van, tele olyan játékosokkal, akik az egyéni érdekeik elé helyezték a csapatot. Sajnos az első fordulóban beragadtunk, de az inkább egy megilletődöttségből fakadt talán. Utána viszont végig kiegyensúlyozott volt a csapat, nagyon meg voltunk elégedve a játékosok fejlődőképességével csapat és egyéni szinten is. Mi nem állandó játékoscserékben gondolkozunk, hanem a játékosok fejlesztésében, ezáltal a csapat fejlesztése a legfontosabb szempont. 

– 15 mérkőzéses veretlenségi sorozata is volt a csapatnak, végül a harmadik helyen telelhettek. Mennyire volt nehéz tartani folyamatosan ezt a teljesítményt?

– Szoknunk kell még ezt a versenyrendszert, hiszen gyakoriak a válogatott szünetek, majd az azt követő kéthetes, nagyon sűrű időszakok. Ebből ősszel összességében jól jöttünk ki, de nem egyszerű a szakmai stábnak sem, hogy folyamatosan jó formában tartsa szünetek alatt is a játékosokat. A szurkolók talán úgy érezhették, hogy a Tiszakécske és a Haladás meccsek egy kis törést jelentettek, de ha csak szakmai szemmel nézem a különböző statisztikáit ezeknek a találkozóknak, akkor azt láthatjuk, hogy minden mutatóban jobbak voltunk ellenfeleinknél. A szerencse pártolt el ekkor mellőlünk, nem úgy pattant a labda, hogy az nekünk kedvezzen. Igazából hullámvölgy nélkül játszottuk végig az őszt, 22 tétmérkőzésünkből csak négyet vesztettünk el. A kupában is vitézkedett a csapat, a Debrecen búcsúztatása mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény. Mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon elégedettek vagyunk az őszi időszakkal, hiszen többet kaptunk a csapattól, mint amit előzetesen vártunk.

– Korábban a téli felkészülések több hónaposak voltak, inkább nyáron maradt kevés idő a munkára. Ez gyakorlatilag megfordult mára, alig egy hónapotok lesz a folytatása előtt. Hogyan készültük a január 30-án esedékes, soroksári szezonnyitóra?

– Klasszikus értelemben nem lesz módunk alapozni, hiszen a korábbi gyakorlattal ellentétben, ma már valóban jóval rövidebb a téli időszak, alig egy hónap. Ez a négy hét tényleg csak egy felkészülési időszak lesz, mely a vírushelyzet miatt is kötelező és részletes egészségügyi felmérésekkel és vizsgálatokkal indul. Edzésekre és edzőmeccsekre fogjuk helyezni a fő hangsúlyt, majd január végén már visszaállunk a bajnoki menetrendre. Nem fognak unatkozni a játékosok, mert heti tíz edzés mellett játsszunk majd meccseket az első két-három hétben. Muszáj, hiszen februárban rengeteg tétmeccs vár már ránk.

– Az átigazolási időszak is megnyílik, terveztek-e igazolásokat?

– Tóth Ákos sportigazgatóval napi kapcsolatban vagyunk, természetesen nyitott szemmel járunk. Télen sokkal nehezebb igazolni, hiszen vagy szerződéssel rendelkezik valaki, akit ki kellene vásárolni, vagy szabadon igazolható, aminek pedig oka van. Az sem mindegy, milyen poszton akad elérhető játékos, hiszen például a középpályán jelenleg megvagyunk. Annak a játékosprofilnak is meg kell felelnie a kiszemeltnek, amit mi meghatároztunk: mentálisan, fizikálisan, taktikailag, technikailag és életmód szempontjából is vizsgáljuk a kiszemelteket. Ezek a kritériumok határozták meg a nyári kiválasztásunkat is, hiába beszélünk róla ritkán, nem árt, ha ezzel a szurkolók is tisztában vannak. Ajánlottak nyáron is nagyon jó nevű játékost nekünk, de úgy ítéltük meg, hogy nem illeszkedik a mi követelményeinkhez. Nevet nem fogok mondani, legyen elég annyi, hogy az azóta eltelt hónapok nem azt mutatták, hogy rossz döntést hoztunk volna. Ennek szellemében fogunk most is lépni, ha arra lehetőségünk lesz.

– Az elvárásokat túlteljesítette a csapat ősszel, mit vártok magatoktól tavasszal?

– A filozófiám nem változott, mindig egy mérkőzésre készülünk. Tényleg csak akkor borul ez az elv, ha egy hét alatt háromszor kell pályára lépnünk, hiszen akkor muszáj a stábnak jobban előre terveznie. Összességében viszont mérkőzésről mérkőzésre kell gondolkoznunk, az adott találkozóra a lehető legjobb állapotban lévő játékosokat kell megfelelően felkészítenünk a feladatra. Mi is szeretnénk minél jobban szerepelni, magam örök optimista vagyok, ezt a játékosokba is igyekszem minél jobban elültetni, hogy mindig lehet hova fejlődni. Nem szeretnék ugyanakkor sem a stáb, sem a klub, sem a játékosok felé irreális elvárásokat felállítani. Azon dolgozunk minden nap, hogy holnap jobbak legyünk. Az állandóságra szeretnénk törekedni, bízom benne, hogy az a sok munka, amit a klubnál dolgozók beletesznek ebbe, az szimpatikus a játékosoknak is, szeretnének minél tovább itt futballozni, még ha a mai világban már ez kevésbé jellemző is. Hosszabb távra szeretnénk építkezni, hogy ne egy kiugró eredmény legyen ez az őszi, hanem a csapat folyamatosan magas szintű munkát és játékot tudjon mutatni. Ebben benne van már a minél jobb szereplés lehetősége is.

Szerző: KTE/kecskemetite.hu

Média partnerek
Támogatók