A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

110 éves a Kecskeméti Testedző Egyesület

Egymást követték 1911-ben a város gazdasági, kulturális, politikai életének felpezsdülését tanúsító események. Felavatták a Luther-Palotát, az első háromemeletes kecskeméti bérházat. Sokezres ünnepségen vették birtokukba a gazdák a Rákóczi út 5. alatt álló palotát. Megkezdődtek a vízvezeték előmunkálatai, benépesült az újonnan alapított Művésztelep. Elhelyezték az Újkollégium alapkövét. Biztató fejlődést állított meg július 8-án a lakosságot megrémítő földrengés.

Ám az átmeneti nyugtalanság után az élet hamar visszatért a rendes ritmusába, így a munkások is folytathatták a munkát már korábban elhatározott, majd 1911. június 11-én életre hívott sportegyletben. Azon a napon fullasztó kánikula ostorozta a város, így az alakuló közgyűlés résztvevőit is, akik a vártnál kevesebben voltak. A Bercsényi utca 16-os számú ház egyik utcára néző termében, az úgynevezett nagyteremben előbb dr. Lőwy Ödön jogász, a Munkásbiztosító tisztviselője ismertette az összejövetel célját. Meggyőző érvekkel bizonyította, hogy a dolgozók csak akkor vehetnek részt a társadalom átalakításában, csak akkor vívhatják ki jogaikat, javíthatják helyzetüket, ha művelik testüket, értelmüket.

A megjelentek végül megalakították egyletüket, amely a Kecskeméti Munkás Testedző Egyesület nevet kapta. A kis létszám miatt csak ideiglenesen választottak tisztségviselőket, az elnök Kéry Ferenc szakmunkás lett. Az igen tevékeny Szabó Lajos asztalost bízták meg a fontos titkári teendők ellátásával. Szaktársa, Gyulai Ferenc, aki a KMTE megalakításában nagyon fontos szerepet játszott, intézőként szervezte a fiatalokat. A vezetőségben Fercsy József, a műkedvelőként is kiváló nyomdász, Thurjánszky Antal gépész és Weisz Lajos lakatos kapott szerepet.

A labdarúgó szakosztály 97 év után érte el legnagyobb sikerét, 2008-ban feljutott a klub az élvonalba, majd erre még egy lapáttal rátéve, 2011-ben a Magyar Kupa is Kecskemétre került. A KTE emellett Szuperkupa és Ligakupa ezüstérmet is szerzett – érdekesség, hogy mindhárom kupadöntőben a Videoton volt az ellenfél – valamint kilépett a nemzetközi porondra is, ahol kazah Aktobe 1-1-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal bizonyult jobbnak.

Ebben az évben a Széktói Stadionban kihelyezett molinóval tisztelgünk a klub születésnapja, illetve a tíz éves Magyar Kupa diadal emléke előtt.

A KTE címei:

Dél-Kerületi bajnokság II. osztály (1936): 1. hely

Dél-Kerületi bajnokság II. osztály (1939): 1. hely

Déli LASZ I. o. Kecskeméti alosztály (1946): 1. hely

NBIII. Délkelet (1958): 1. hely

Megye I. (észak) (1965): 1. hely

NBIII. Délkelet (1966): 1. hely

NBIII Délkelet (1973): 1. hely

NBIII Alföld (1990): 1. hely

NBIII Alföld (1995): 1. hely

NBII Kelet (2008): 1. hely

Magyar Kupa (2011): 1. hely

Szerző: Nyitray András/baon.hu (fotó: Hírös Naptár facebook)

Média partnerek
Támogatók