A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

Pályi Nagy Zsolt szerint meg fog térülni a befektetett munka

A KTE HUFBAU labdarúgói egyénileg, de folyamatos felügyelet és kontroll mellett végzik az edzésmunkát. A stáb folyamatosan adja ki a feladatokat a játékosoknak, melynek kiemelkedően fontos része az erőnléti munka. A tapasztalatokról és a formáról Pályi Nagy Zsolt erőnléti edzőt kérdeztük.

A felnőtt csapatnál egy online formában zajlik a munka, amit folyamatosan koordináltok és felügyeltek. Hogyan képzeljük ezt el?

Én úgy gondolom, hogy nagyon könnyedén, zökkenőmentesen át tudtunk állni erre a felállásra, ehhez kellett a kollégák és a játékosok rugalmassága és pozitív hozzáállása is. Amikor már lehetett sejteni, hogy lesz egy törés, akkor elkezdtem kutatni a lehetőségét annak, hogy milyen technika háttérrel tudjuk ezt megvalósítani. A cél eleve azt volt, hogy ez az időszak ne egy stagnálás legyen, hanem egy fejlesztésre tudjuk felhasználni a játékosok erőnlétében. Google Classroomon keresztül zajlik az adminisztráció, az elméleti oktatás, a kapcsolattartás, a feladatok megadása a stáb részéről, ezen a felületen keresztül ellenőrizni is tudjuk, hogy ezeket ki teljesítette, illetve értékeljük is. Ez számomra is könnyebbség, hiszen rendszerezni tudom az adatokat, illetve később is vissza tudok tekinteni rá. A napi edzésekről, futásokról folyamatosan kapom az adatokat, ezeket ki tudom értékelni, illetve tudok visszaigazolást adni, hogy mi volt jó, miből kell több. Hangsúlyoznám, nem az a cél, hogy minél inkább leszúrjam a játékosokat.

Mennyire zajlanak zökkenőmentesen az edzések?

Megbeszéltük az ajánlásokat a játékosokkal, tisztában vannak vele, hogy mire kell figyelni most. Az előírások betartásával, 2-3 fő helyben együtt is szokta csinálni az edzéseket, a megfelelő távolság tartásával. Természetesen így is kevés az inger, hiszen a legtöbben egyedül dolgoznak, ezért próbálom én is folyamatos visszaigazolással fenntartani a figyelmüket. Nem hagyjuk tehát azt, hogy megüljenek ebben a munkában a játékosok, de nem is lehet panaszom, hiszen mindenki becsülettel teszi a dolgát, tisztában vannak vele, hogy ez az állapot nem egy nyári szabadság két bajnokság között.

Neked mennyire jelent nehézséget, hogy csak adatok alapján látod a munkát?

Összességében nekem nagyon tetszik az eddigi munka, természetesen a körülményekhez mérten. Figyelembe kell vennem, hogy nem csapatban edzünk, nincsenek társak, nincsen labda. Sok esetben nincsenek megfelelő területek sem a játékosok számára, mert sok helyen bezárták a pályákat, így futni sem tudnak oda kimenni. Amikor értékelek, ezt is figyelembe veszem.

Mennyire kellenek a kreatív megoldások?

Én kuriózumnak érzem – bár a többi klubnál nem érdeklődtem – hogy online erősítő edzéseket végzünk. Büszke vagyok rá, hogy a játékosok könnyedén vették az akadályt. Csinálunk egy körkapcsolást, minden játékos bekapcsolódik, az edzéstervet már előre megkapják, így nem ott kell ezt már átbeszélni. Végrehajtunk egy olyan edzést, amit akár hétközben, a pályán is megcsináltunk volna. Eszközök nem úgy állnak rendelkezésre, de például táskába, hátizsákba rakott könyvekkel, nehezékekkel is jól lehet erősítő gyakorlatokat végezni, tehát folyamatosan kreatívnak kell lennünk. 

Mi a végcél?

A végcél az, hogyha egyszer visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, akkor olyan állapotban legyünk, hogy képesek legyünk egy nagyobb iramú, domináns futballra. A játékosok alázatos, lelkiismeretes munkája azt tükrözi vissza, hogy ezt megértették. Nagyon nehéz ebben a formában fenntartani természetesen a koncentrációt, hiszen ők is be vannak zárva, kevés az inger. Nyilvánvalóan ők is azért ragadtak meg gyerekként a fociban, mert ez egy csapatjáték, most viszont az élet gyakorlatilag atlétákat, egyéni sportolókat faragott belőlük. Ez is fontos, de ezek a srácok szeretik a közösséget, így is szeretnek dolgozni. Ezen próbálunk mi is segíteni a napi beszélgetésekkel, üzenetváltásokkal. Abban biztos vagyok a munkát látva, hogy ebből a helyzetből úgy fogunk kijönni, hogy nyertünk.

Szerző: KTE/kecskemetite.hu

Média partnerek
Támogatók